Az olvasás jótékony hatásai

AZ OLVASÁS JÓTÉKONY HATÁSAI
MIÉRT MENŐ OLVASNI?

Az olvasásnak számtalan érdekes és pozitív hatása van, többek között fejleszti a memóriát, javítja a koncentrációs képességet, műveltté tesz, bővíti a szókincset, választékosabbá válik a szóhasználat ezáltal magabiztosabb társalkodóvá válsz. Egy friss kutatásból pedig kiderült, hogy remek altató is. Lássuk pontosan, hogy miért szeretünk olvasni és miért az egyik legmenőbb dolog az olvasás.

 

JÓKORA SZÓKINCSRE TEHETÜNK SZERT
Minél többet olvasol és minél változatosabb témájúak az olvasnivalóid, annál bővebb, választékosabb lesz a szókincstárad, amelyből a mindennapi szóbeli és írásbeli kommunikációd során meríthetsz. Az olvasottakat hasznosítani tudod a tanulmányaid során, de a való életben és majd a munkádban egyaránt. Tájékozottabb leszel és magabiztosabban fejezed ki magad. Csak előnyödre válik, ha sokat olvasol, mert minél több szót olvasol, annál több szót fogsz ismerni. Azt tudtad, hogy a legnagyobb szókincsű költőnk Arany János volt?

“Arany János élete során 287 425 szót írt le és ebből 59 697 egyedi szót használt. Ezzel pedig hivatalosan is megnyerte a magyar költők szókincsversenyét. Összehasonlításképp a magyar nyelvben összesen 60–100 ezer egyedi szó van, egy átlagos értelmiségi egyévnyi beszédét rögzítve körülbelül 25-30 ezer szó fordulna elő.”

FEJLESZTI A MEMÓRIÁT
Az információ megtartását serkenti a sok olvasás, általa folyamatosan élesítheted emlékezőképességedet. Ahhoz, hogy élvezd és értsed is azt, amit olvasol több mindent meg kell jegyezned. Minden plusz információ, amit megjegyzel növeli az új agyi pályákat (szinapszisokat), a régieket erősíti, ennek révén pedig javul a rövid távú memóriád. Ezzel a tevékenységgel hozzájárulsz a szellemi fejlődésedhez, karbantarthatod vele az agyad.

NÖVELI A KONCENTRÁCIÓS KÉPESSÉGET
Az olvasás koncentrációt igényel. Ha naponta legalább 15-20 percet töltesz olvasással, kizárólag a könyvben lévő történetre fókuszálsz, tudat alatt fejleszted a koncentráló képességedet és ennek köszönhetően jobban helyt fogsz tudni állni a napi kihívásokban.

 

NÖVELI A TUDÁSOD

Manapság nem árt minél tájékozottabbnak és olvasottabbnak lenni. Minden elolvasott könyv újabbnál újabb, rengeteg hasznos információval gyarapítja a mentális kincsesládádat, a tudásodat. A könyvolvasás által megszerzett ismereteidet az életed bármely területén kamatoztathatod, azt senki se veheti el tőled, folyamatosan bővítheted, általános műveltségedet mélyítheted.

FEJLESZTI AZ ÍRÁSKÉSZSÉGED
Az egyik legjobb tanítómester az olvasás, hiszen rengeteget segít a helyesírás és stilisztikai érzék –szóbeli és írásbeli kifejezésmód– fejlesztésében. Minél többet olvasol, annál több stílussal, technikával találkozhatsz és közben így alakítod ki a sajátodat.

 

OLCSÓ SZÓRAKOZÁS, HASZNOS IDŐTÖLTÉS
Elképesztő mennyiségű olvasnivaló áll rendelkezésedre a könyvtárakban, az otthoni polcokon, az iskolai könyvtárban, az interneten, amit akár ingyen is elérsz (http://mek.oszk.hu/, https://www.papirontul.hu/). Ha könyvet, e-bookot veszel, akkor magadba fektetsz be.
Nagyszerű program könyvet vagy e-olvasót ragadni és még csak ki sem kell otthonról mozdulnod ahhoz, hogy kikapcsolódj, jól szórakozz, a szabadidődet hasznosan töltsd el. A legjobb, ha megadod a módját és a legkényelmesebb körülmények között a kedvenc helyeden olvasol. Ugyanakkor az unalom fogalma is ismeretlenné fog válni számodra, hiszen olvasással bárhol letudod magad foglalni, például utazás közben, nyaraláskor.

KREATÍVABBÁ, NYITOTTABBÁ VÁLSZ
A regényolvasás csodálatos módja annak, hogy erősítsd kreatív oldaladat, fejleszd a képzelőerőd és logikai érzékedet, inspirálódj, árnyaltabbá váljon gondolkodásod, gazdagodjon a fantáziád, szélesedjen a világlátásod: bárhová eljuthatsz, utazhatsz térben és időben, bármely korban, földrészen barangolhatsz. Olvasás közben megismerhetsz új kultúrákat, beleképzelheted magad mások bőrébe, ezáltal mások gondolkodás-módjába is betekintést nyerhetsz.
Amikor végigrágod magad egy-egy történeten sokféle nézőponttal, véleménnyel, karakterrel, emberi vagy állati sorssal találkozhatsz, amelyek hatására új gondolataid születhetnek és sokkal nyitottabbá válsz a világra. Az új gondolatok inspirálhatnak: más, téged foglakoztató problémákat új megvilágításba helyezhetnek, friss ötleteket adhatnak, ezáltal azok továbbgondolására vagy kipróbálására késztethetnek; lényegében a kreativitásodat fejleszthetik.

 

 

CSÖKKENTI A STRESSZT
Elveszni egy szuper-izgalmas könyvben az egyik legjobb relaxációs tevékenység, a legpihentetőbb módja a kikapcsolódásnak. Ha nem tudsz szabadulni a nap folyamán felgyülemlett problémáktól, akkor egy jó kis regény segít abban, hogy megszűnjön a külvilág és egy másik dimenzióba kerülj. Segít kizökkenni a napi megszokott mókuskerékből, hiszen olvasás közben elterelődnek a gondolataid, feloldódsz és relaxált állapotba kerül a tested és a lelked. Kutatások szerint már 6 perc olvasás után 68%-kal csökken a stressz szintje.

POZITÍV HATÁSA VAN AZ EGÉSZSÉGRE
Számos tanulmány született az olvasás és az egészség kapcsolatáról. A kutatások során arra az eredményre jutottak a tudósok, hogy akik hetente több mint három és fél órát töltöttek olvasással – kizárólag tartalmas olvasmányok “elfogyasztásával” és nem bulvárhírek bújásával –, azoknak az embereknek a szervezete ellenállóbbnak bizonyult. Jó, ha tudod, az ember elméjének ugyanolyan edzésre van szüksége, mint a testének. Az olvasás mozgásban, aktívan és egészségesen tartja az agyat, így lassíthatja vagy megakadályozhatja akár az Alzheimer-kór és a demencia lefolyását, kialakulását. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy egy pozitív üzenetű, szórakoztató könyv mennyire feldob, hiszen a szervezet ilyenkor endorfint termel, amitől javul a közérzeted. Este lefekvéskor pedig, ha egy könyvvel zárod a napod, garantált, hogy jobban fogsz tudni aludni.

Csak biztatni tudlak, hogy mindig legyen kéznél egy jó könyv, mert az olvasás által több leszel, más leszel, gyarapodsz, megtapasztalhatod a jótékony hatásait. Mindegy mit olvasol, legyen az kötelező irodalom, versek, regények, sci-fi, képregények, újságok stb. a lényeg, hogy olvass. A technika fejlődésével egyre több eszköz áll hozzá rendelkezésedre: telefon, tablet, számítógép, e-book olvasó és persze a hagyományos kézbe fogható változat. Szóval a könyv formájától függetlenül jó barát, mert csak ad számodra: élményeket, érzéseket, izgalmakat, gondolatokat, fantázia-világot, újdonságot, kikapcsol, ellazít, tanít, fejleszt és ismeretlen világokba kalauzol. Ha megjött a kedved, bátran csatlakozz könyvkihívás csoportokhoz! Legyél Te is könyvmoly! (https://moly.hu/kihivasok)