Valentin napi könyvalánló

Február 14. - Valentin nap

Valentin vagy Bálint?

Magyarországon mindkét formában használják, a Valentin-nap és a Bálint-nap is helyes megnevezés. A Valentin név (latin eredetű, jelentése: erős, egészséges, hatalmas) magyar megfelelője a Bálint (jelentése ugyanaz, mint a Valentiné). Tehát elvileg a Valentin-nap magyar megfelelője a Bálint-nap. De bármelyiket használjuk, tudni fogják, miről beszélünk.

Mit ünneplünk Valentin-napon?

Hogy mi a Valentin-nap? Valentin-nap a szerelmesek napja, minden évben február 14-én van. Ilyenkor apró meglepetésekkel kedveskednek egymásnak a szerelmesek. A lényeg természetesen nem az ajándék nagyságán múlik, sem azon, hogy drága volt vagy olcsó, boltban vásárolt vagy saját készítésű. A fontos az, hogy valóban szívből adjuk, azért mert szeretjük a másikat.

Vannak azonban a világban olyan helyek, ahol nem kizárólag a szerelemesek ünnepe Valentin-nap. Sokkal inkább a szeretet és a barátság ünnepe. Ez főleg az angolszász országokra jellemző, ahol szokás ilyenkor, hogy nem csak a szerelmüknek, de barátaiknak, ismerőseiknek is kedveskednek Valentin-napi üdvözlőkártyákkal.

A Valentin nap történetéről bővebben az alábbi linkeken olvashatsz:

https://valentinnap.online/mi-a-valentin-nap/

https://valentinnap.online/szent-balint-tortenete/

Valentin nap = Nemzetközi Könyvajándék Nap

Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegségekkel küzdők védőszentje. Az angolszász országokból elterjedt február 14.-e, a „szerelmesek ünnepeként” terjedt el a köztudatban. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezen a napon nemcsak a Bálint napot (Valentine’s Day) ünnepeljük, hanem a Nemzetközi Könyvajándék Napot is (International Book Giving Day).

Egy jó könyvvel is kifejezheted a szeretetedet.

Adj kön yvet aján   dékba Valentin napon!

Az ajándékozáshoz ajánlok figyelmetekbe két könyvet:

Lauren Mornhill: Vakrandi a végzettel

Julia semmit nem bíz a véletlenre, köszöni szépen. Pláne nem egy tanulmányi kirándulást Londonba, ami a hozzá hasonló Shakespeare -rajongóknak az ígéret földje! Csakhogy a kiszámítható terveknek lőttek, amikor idegesítő osztálytársával, a szabályokat hírből sem ismerő Jasonnel kerül párba az út idejére. Már első este egy vadbuliban találják magukat, és másnap Julia flörtölős SMS-eket kap egy ismeretlen számról. A lány persze kíváncsi a rejtélyes imádóra, ezért alkut köt az ördöggel (izé… Jasonnel), aki segít kideríteni, ki küldi az üzeneteket, ha Julia hajlandó végre lazítani egy kicsit. A kalandos hajsza során a lány sok mindent megtanul, ami nem szerepel (kismillió) útikönyvében − például hogy semmi nem lepi meg annyira az embert, mint az igaz szerelem.

Korosztály: 12 - 16 év

Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek

Avery gyakorlatilag születése óta szerelmes a legjobb barátjába. Aidennek ugyan fogalma sincs erről, a lány mégis vígan tervezgeti közös jövőjüket. Egész addig, amíg a srác közli, hogy barátnője van… Mit lép erre a stréber Avery? Hát igazi kocka módjára a tudományba menekül: egy sor társadalmi kísérlettel akarja ­bebizonyítani, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul be, ha az ember előbb túljut a gyász hét fázisán. Csakhogy a kivitelezéshez szüksége van egy független külső megfigyelőre — itt lép a képbe Aiden bátyja. A csöppet sem stréber Grayson olyan dolgokra veszi rá a gátlásos lányt, amiket korábban álmában sem mert volna megtenni. A suli alfahímje és a legnagyobb stréber egyre több időt tölt együtt — persze kizárólag a tudomány érdekében! —, és közben egy egészen új kísérlet veszi kezdetét…