Belügyi rendészet

A rendvédelmi fakultációs képzés már több mint 15 évre tekint vissza. A kezdeti időszakban az országban csupán egy-két középiskola vezette be a fakultációt, rendőri, határőri ismereteket adva át a diákoknak.

Komárom-Esztergom megyében 1994-ben kezdődött meg a szervező, előkészítő munka a Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányság támogatásával, de egyedül a Jókai Mór Gimnázium és Szakképző Iskola vezette be a rendőri pályára előkészítő fakultációs képzést.

Az első évfolyam az 1995/96-os tanévben kezdte meg önvédelmi gyakorlatokkal a rendőri pálya megismerését. Az első két évben csupán az önvédelem képezte a tananyagot, majd a 11-12. évfolyamon már a rendőri szakmai feladatok megismerése volt a tankövetelmény. Nehezítette a tanulók felkészülését, hogy ekkor még nem állt rendelkezésükre tankönyv, a rendőr előadók által készített jegyzetekből tanultak.

Az egyedi engedéllyel indított rendőr- határőr- tűz- és katasztrófavédelmi pályára felkészítő képzések helyére 2003-ban – az említett képzési irányokat egybefoglaló – Belügyi Rendészeti Ismeretek című képzés lépett. A rendészeti pályák iránt érdeklődő fiatalok olyan ismeretekhez juthatnak, amelyek önmagukban is érdekesek, hasznosak, továbbá megalapozhatják a tudatos pályaválasztást.

A 9-10. évfolyamon továbbra is az önvédelmi ismeretek képzése történik összesen 142 tanórában felkészült rendőri oktatóval. A 11. évfolyamon már egységes tankönyvből többek között a rendvédelem története, a rendészeti szervek felépítése, szolgálati tagozódás, feladataik, az egyes intézkedések, kényszerítő eszközök képezik heti 3 órában a tananyagot. A 12. évfolyam a tereptannal, büntető, büntetőeljárás és szabálysértési joggal, kriminalisztikával bővíti ismereteit nyugállományú rendőrtiszt vezetésével, színesítve gyakorlati feladatokkal.

A tanulók az év végén – nem kötelezően – választott tantárgyként középfokú szóbeli érettségit tehetnek, amely előnyt jelent a rendészeti pályára történő felvételi során. Ezen túlmenően olyan állampolgári ismeretekkel, kommunikációs készséggel, a konfliktusok elkerülésére szolgáló ismeretekkel lesznek gazdagabbak, amelyek a pályaválasztástól függetlenül az életre való felkészülést is szolgálják.

A rendvédelmi osztály tanulói országos egyéni és csapat tanulmányi versenyen, rendészeti táborban vehetnek részt, ahol egy életre szóló emlékkel lesznek gazdagabbak.